Fietsen over de Sallandse Heuvelrug

0

HOLTEN – Op zondag 22 april wordt door de Wielervereniging Holten voor de 33e keer de Holterbergtoer georganiseerd.

Tijdens deze toertocht, die afstanden kent van 80, 110 en 150 kilometer, moet er flink worden geklommen.

Een gigantische ijsmassa die in de derde IJstijd en dus 150.000 jaar geleden vanuit Scandinavië ons land binnenschoof, heeft er voor gezorgd dat er veel valt te genieten. Deze enorme gletsjer duwde de grond met zoveel oergeweld voor zich uit, dat er een stuwwal ontstond: de Sallandse Heuvelrug. Voor menig fietser vormen de vele beklimmingen een sportieve uitdaging.

Velen zien de Holterbergtoer als ideale voorbereiding op de Ardense klassiekers. De Holterbergtoer is wederom geselecteerd voor de z.g. Interlandtrofee, een selectie van mooie tochten in België, Duitsland en Nederland die absoluut de moeite waard zijn om aan deel te nemen.

De 3 afstanden die tijdens deze Holterbergtoer in eigen tempo kunnen worden afgelegd lopen grotendeels samen. Hieronder volgen korte beschrijvingen van de verschillende routes:

80 kilometer route: Deze fietsers gaan meteen in noordelijke richting. Via de Holterberg, Luttenberg en Lemelerberg wordt de rust -even ten zuiden van Ommen- bereikt. Hierna gaat men via Archem door een open landschap met verspreide bomengroepjes en goed onderhouden houtsingels via een vrijliggend fietspad langs de rivier de Regge, naar de heuvelachtige slotkilometers. Via de Hellendoornseberg en wederom de Holterberg wordt de finish in Holten weer bereikt.

110 kilometer route: Na omzwervingen in de Beuseberg en een beklimming van de steile Markeloseberg wordt na ongeveer 30 kilometer bovenstaande route van de 80 kilometer gevolgd.

150 kilometer route: De fietsers op de langste afstand moeten na de Beuseberg eerst in de driehoek Markelo – Rijssen – Goor, veel “vals plat” overwinnen. De route voert hier langs enkele typische boerenherbergen en prachtige oude boerderijen door een mooie glooiende omgeving. In Markelo voegt men zich bij de hierboven beschreven 110 kilometer-route.

Onderweg passeren alle deelnemers ook nog een verzorgingspost waar men op drinken en een versnapering wordt getrakteerd. De gehele route is bepijld en men ontvangt daarnaast ook nog een gedetailleerde routebeschrijving.

Men kan vanaf 7.30 uur vertrekken bij sporthal ’t Mossink aan de Keizersweg in Holten. Voor de 80, 110 en 150 kilometer kan men respectievelijk starten tot 11.00, 10.00 en 9.00 uur. Na afloop kan men ook gebruik maken van de douche- en kleedgelegenheid in de sporthal.

De deelnamekosten bedragen 4,50 euro voor de 80 kilometer en 5,00 euro voor de 110- en 150 kilometer. Fietsers die in het bezit zijn van een z.g. FietsToerKaart krijgen 1 euro korting. Deze laatste fietsers kunnen ook inschrijven d.m.v. de snelle methode Scan & Go.

Voor verdere informatie kan men terecht op de website van de Wielervereniging Holten www.wvholten.nl. of kunt u bellen met Jan Scheperman, telefoon 06-47396159.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.