Feestelijke opening Boshuus bij Kinderboerderij Dondertman

0

HOLTEN/ESPELO – Na een jaar lang van bouwen, afwerken en inrichten wordt het Boshuus van Kinderboerderij Dondertman vrijdagmiddag 27 mei officieel geopend. Tijdens een receptie voor genodigden wordt het nieuwe gebouw officieel in gebruik genomen. In verband met deze feestelijke gebeurtenis is Dondertman die vrijdag geheel gesloten. Het aansluitende weekend is het echter feest voor de kinderen en zijn er verschillende activiteiten. Zowel zaterdag 28 als zondag 29 mei is de kinderboerderij daartoe de hele dag open van 10.00 tot 17.00 uur.

Met de ingebruikneming van het Boshuus heeft Dondertman een flink deel van  haar beleidsplan 2003-2013 gerealiseerd. Rode draad daarin is kwaliteitsverbetering. Niet alleen wat betreft de recreatieve functie, ook de educatie krijgt nieuwe impulsen. Het proces startte eind 2003 met de aanleg van een nieuw parkeerterrein, gevolgd door de bouw van een grote opslagschuur met enkele dierverblijven. Achtereenvolgens verschenen een nieuw toiletgebouw, een karakteristiek knuffelhuis en nu dus het multifunctionele Boshuus. Met alleen al de laatste is een bedrag van een half miljoen euro gemoeid. Reden waarom een beroep werd gedaan op Leader West Twente, een Europees subsidieprogramma dat regionale plattelandsontwikkeling stimuleert op het gebied van onder andere educatie, recreatie en toerisme. Binnen deze regeling dragen de Europese Unie, de provincie Overijssel en de gemeente Rijssen-Holten een financieel steentje bij, gezamenlijk goed voor zo’n 40 procent.  

Voor de uitvoering van het veelomvattende subsidieproject ‘Kinderboerderij Dondertman, spelend leren’ hoest de stichting echter veruit het grootste deel op. Een ingrijpende investering, maar tegelijkertijd een bewuste want behalve gebrek aan ruimte en overdekte accommodatie voldeden de oude kantine en overige opstallen niet langer aan de eisen. Alle oorspronkelijke opstallen zijn nu verleden tijd. Niet alleen de sterk verouderde, veel te kleine en vochtige educatieruimte annex speelhonk zijn afgebroken, maar ook de voormalige kantine is wijlen. De vrijgekomen ruimte van de eerste twee is toegevoegd aan de speelweide en waar voorheen de kantine stond ligt thans een fraai terras.  

Educatie
Het Boshuus omvat drie bouwlagen: begane grond, souterrain en verdieping. De bovenverdieping heeft als voornaamste functie educatie. Eén van de drijfveren van Dondertman is natuureducatie op een hoger plan tillen met als doel om in het bijzonder kinderen het besef bij te brengen dat er verstandig moet worden omgegaan met natuur en milieu. Met thans de beschikking over een eigentijds gebouw dat voorzien is van alle moderne audiovisuele middelen wordt gewerkt aan een professioneel educatieprogramma. De zaal boven is daarvoor uitgerust met een digitaal schoolbord, te gebruiken voor presentaties van bijvoorbeeld lesprogramma’s en internet.

Met medewerking van leerlingen van Landstede Raalte is er onlangs op voornamelijk kinderen expositiemateriaal aangebracht.

In het souterrain kunnen kinderverjaardagen worden gehouden indien de weersomstandigheden tegen zitten. Er kunnen spelletjes worden gedaan, geknutseld, maar bijvoorbeeld ook film op grootbeeld worden gekeken. De begane grond is naast horecaruimte met een flinke professionele keuken die beduidend meer mogelijkheden biedt. Naast het terras op de plek van de voormalige kantine is er een apart terras aangelegd waar op afspraak gebruik van kan worden gemaakt voor bijvoorbeeld een barbecue.

Feestweekend
In verband met de officiële opening van het Boshuus is het zaterdag 28 en zondag 29 mei feest aan de Meester Bosweg.  Op beide dagen is de kinderboerderij de hele dag open van 10.00 tot 17.00 uur en is bovendien de draaimolen van Espelo aanwezig. Kinderen kunnen er naar hartenlust gratis rondjes op draaien.

Zaterdag 28 mei verzorgen studenten van Hogeschool Stoas in Dronten uiteenlopende activiteiten.
Zo is er een leuke speurtocht over het terrein uitgezet, zijn er kleur- en ‘doeplaten’ en kunnen kinderen zich (bescheiden) laten schminken. Er zijn workshops konijnen/cavia’s masseren en ook aan ouderen is gedacht. De hele dag is een valkenier aanwezig met een uitzonderlijk tamme kerkuil. Naast uitleg verzorgt hij vliegdemonstraties en wie wil kan het dier zelfs aaien. Onder voorbehoud is er ’s middags tevens een demonstratie met een ganzendrijver.

Zondag 29 mei wordt Dondertman tussen 13.30 en 15.30 uur bezocht door een ballonnenclown. Ieder kind kan vragen wat hij of zij graag wil dat hij maakt. Van hond en poes tot een leuke muts of zwaard: de keus is uitgebreid. Tijdens het hele weekend is er tot slot een fotoreportage over het verloop van de bouw te bewonderen.
 
In kader erbij:
Kinderboerderij Dondertman wordt jaarlijks bezocht door zo’n 80.000 mensen en is onlangs genomineerd voor het leukste uitje van Overijssel. Duizenden ANWB-leden konden op de website van de ANWB stemmen op wat zin het leukste uitje van Nederland vinden. Dondertman behoort thans tot de Top 12 van Overijssel. Indien de kinderboerderij over een aantal weken uitgeroepen wordt tot zelf het leukste uitje van de provincie maakt ze kans op de titel ‘Leukste uitje van Nederland 2011’. 

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.