Expositie 44 jaar Fienpreuvers in Oudheidkamer Hoolt’n

0

Holten – Op een bruiloftsavond in november 1968 komen drie bruiloftsgasten, Eddy Vincent, Jan ten Velde en Herman Stukker aanschuiven aan de tafel van Jan Maats.

Het gaat er vrolijk aan toe en het wordt nog gezelliger, wanneer één der heren met het idee komt, een carnavalsvereniging te beginnen.

Jan Maats stemt direct in en even later is hij gebombardeerd tot eerste prins van de club. Zo moet het ongeveer zijn begonnen. Er is niets, maar dat zal snel anders worden. Er is behoorlijk veel weerstand tegen de nieuwe vereniging. Carnaval vieren in Holten, dat kan toch niet! Er wordt doorgezet en zo ontstaat een bloeiende vereniging, die 44 jaar later meer dan 650 leden heeft.

Deze mijlpaal is voor de Fienpreuvers aanleiding geweest een grote carnavalsexpositie op te zetten. Met medewerking van de Oudheidkamer Hoolt’n krijgt de vereniging de beschikking over een gedeelte van hun expositieruimte. Een mooiere ruimte is niet denkbaar. Veel historie van de Fienpreuvers ligt bij dit voormalige gemeentehuis, waar ze de eerste jaren ontvangen worden door de burgemeesters Enklaar en Van Rappard.

Zondag 11-11-2012 is het zover. Burgemeester Hofland en Prins Jan de Ontvanger, Jan Markvoort, zullen, op een feestelijke wijze, de expositie openen. Meer dan 35 Oud Prinsen zijn deze middag aanwezig, om deze speciale gebeurtenis op te luisteren. Vanaf 13.30 uur zullen zij per koets arriveren bij de Oudheidkamer, onder de feestelijke muziek van de Brààndheultjes, de dweilband van de Fienpreuvers. Natuurlijk ontbreken Prins Tox en Adjudant Toga met de Raad van Elf niet, bij dit feestelijke gebeuren. Om 14.30 uur zal de expositie op spectaculaire wijze geopend worden. Gezien het drukke programma wordt de Oudheidkamer deze zondag om 16.00 uur gesloten. Tot eind februari zal de Oudheidkamer iedere vrijdag en zaterdag, van 13.30 uur tot 16.00 uur geopend zijn om de Fienpreuversexpositie en alle andere prachtige collecties, te bezichtigen.

Teun Deijk

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.