En de boer, hij ploegde voort

0

HOLTEN –  Kermis in het dorp. De huifkar in. Het jachtige leven achter je laten en terug naar de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw.

Een beter begin van een vakantie kun je niet hebben. Door een haag van maïs aan beide zijden, laat je de drukte achter je. Via een prachtige beukenlaan kom je het roggeland op rijden in het decor van de Holterenk, aan de voet van de Holterberg. De roggemaaiers zijn al druk doende om, met pik en zicht de rogge neer te sabelen. De bindsters volgen om, met vaste hand, de garven te binden en aan schoven te zetten. Aan het andere eind van de akker zie je hoe er in latere jaren mechanisch wordt gemaaid en gebonden. Zelfs het maaien en dorsen met een machine uit de jaren zestig valt te bewonderen. De vele bezoekers blijven op de akker hangen en genieten van streekgerechten als “kruudmoos”. De stand van Salland promotion mag zich ook verheugen in de belangstelling van alles wat deze streek zo aantrekkelijk maakt.

Wim Meuleman van de oogstdag commissie is druk doende zijn paarden voor de ploeg te spannen. De Sallandse landaard komt naar boven; “Ik doe alleen het paardengebeuren en verder voor de rest doen we alles samen”. Hij is al weer weg om even later, met twee prachtige paarden, de hand aan de ploeg te zetten, om het stoppelland, in rechte voren, weer zwart te maken. Voor de bezoekers is het een gebeuren van verwondering of herkenning. De ouderen denken terug aan het veelal toch loodzware werk op de akker. De aardappels worden gestoken. In een behoorlijk tempo worden ze geraapt en gesorteerd in aardappelmanden.

Gerrit Brinks heeft zojuist handmatig zijn zicht weer scherp gemaakt. “Wij organiseren dit nu al meerdere jaren en vinden het belangrijk dat iedereen ook de in de klederdracht van vroeger is. Geen entréé, voor ons staat het plezier voorop. Wij zijn blij met de ondersteuning van de gemeente Rijssen-Holten en de Rabobank. Wij zien dat de belangstelling voor deze oude manier van werken bij jong en oud in de belangstelling staat”. Het graan wordt naar de dorsmachine gebracht en wordt er gedorst. Een stoffig gebeuren, maar prachtig om te zien en te horen. Niet altijd gaat het goed. Het blijft een werk van mens en dier. Een paard schrikt wellicht door de extra belangstelling van het publiek. Extra paardenkrachten komen vrij. De aanspanning breekt spontaan onder dit geweld. De menners blijven rustig en met zachte hand wordt de edele viervoeter naar een rustige plek gebracht. De rogge is gemaaid. De oogstdag is weer geweest. De huifkar brengt ons terug naar de kermis.

(artikel en foto’s van Teun Deijk)

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.