Duurzame verlichting langs het Groenewegje

0

HOLTEN – Het Groenewegje (aan de noordzijde van het spoor richting Meermanskamp) krijgt dynamische verlichting.

De straatlantaarns staan er al en worden in de avond van 25 april 2012 door wethouder Jan Ligtenberg officieel in gebruik genomen. Het Groenewegje wordt veel gebruikt door fietsers die naar sportpark Meermanskamp gaan. De dynamische verlichting Lumimotion is een duurzame verlichting van Philips.

Voor oost-Nederland is deze soort verlichting een primeur, en op Nederlandse schaal is dit het tweede project dat met de intelligente verlichting werkt. De andere gemeente waar lumimotion gebruikt wordt is Tilburg. Het project heeft het zogeheten “licht op aanvraag”. Met lichtcamera’s wordt gescand wanneer een fiets of wandelaar onderweg is en vooruitlopend op die route gaat de verlichting feller branden. Dus meer licht wanneer er iemand op straat is en minder wanneer de straat leeg is.
De verlichting werkt ook bij auto’s die sneller dan 30 km per uur rijden. Op het Groenewegje geldt een verbod voor auto’s, dus dat is daar niet aan de orde.

Wethouder Jan Ligtenberg: “wij zijn heel gelukkig met deze keuze. We zijn van mening dat de straat naar het sportpark voor het vrij grote aantal fietsers toch verlicht hoort te zijn. Er stond geen verlichting, dus met het aanbrengen van verlichting hebben we gekozen voor een duurzaam en veilig systeem. Komen er fietsers aan, dan gaan de lampen feller branden. Dat doen ze niet bij kleine dieren zoals hazen en reeën. Een intelligent verlichtingssysteem dus. Voor de aanwonenden en ook voor de natuur op de Holterberg is het bijzonder plezierig dat er geen felle lampen in de straat branden. Of zoals we zeggen: Licht waar nodig, donker waar het kan.”

De duurzame “verlichting op aanvraag” wordt binnenkort ook aangebracht in de Dikkesteenweg in Holten.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.