Dondertman stopt met levende kerststal

0

Holten –  Espelo – Na tien jaar heeft Kinderboerderij Dondertman besloten om op het hoogtepunt van het succes te stoppen met de Levende Kerststal. Een traditie die menigeen aanvankelijk zal missen, maar waar de organisatie na rijp beraad toch bewust een punt onder heeft gezet. Tijdens de evaluatie van de 10e editie is besloten te onderzoeken op welke wijze vorm kan worden gegeven aan een alternatief –  zij het minder omvangrijk evenement met kerst en tevens de kerstvakantie.

Naast de gebruikelijke drukte die de kinderboerderij kent, brengt de Levende Kerststal jaarlijks een flinke organisatie met zich mee. Voor sommige onderdelen opent het draaiboek zelfs al in de nazomer. Om het kersttafereel met alle omlijstende onderdelen zo optimaal mogelijk gestalte te geven wordt een beroep gedaan op tenminste 60 vrijwilligers. Een gegeven dat steeds moeilijker wordt. En tenslotte trekt de voorbereiding, de drukte tijdens het evenement zelf en ook de vele werkzaamheden achteraf, langzamerhand een te grote wissel op de organisatoren.

Ofschoon bewust genomen, viel het besluit tot stoppen niet mee. Niet alleen vanwege het succes, maar ook vanwege het vervallen van een initiatief van wijlen Janna Paalman. Ook het idee om het gehele terrein te verlichten met kaarsen was van haar afkomstig. Een aspect waarmee de Levende Kerststal van Dondertman zich al die jaren onderscheidde van andere (levende) kerststallen en waarvoor zelfs bezoekers vanuit het hele land naar Holten kwamen.

Feit is dat een ieder – zowel medewerkers van Dondertman als bezoekers – met een buitengewoon positief gevoel kunnen terugdenken aan de altijd zo opvallend sfeervolle Levende Kerststal. En voor juist dat aspect geldt Janna Paalman postuum heel veel dank.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.