ChristenUnie is bang voor ongelukken met ‘carbidkanonnen’

0

RIJSSEN/HOLTEN – Het carbidschieten met Oud en Nieuw dreunt na in de politieke arena van Rijssen-Holten.

De ChristenUnie maakt zich namelijk grote zorgen over de veiligheid bij deze knallende traditie. Dat bleek maandag in de raadscommissie Algemene Bestuurlijke zaken.

„Er wordt dusdanig zwaar geschut gebruikt, dat heeft niets meer met melkbussen te maken”, verklaarde CU-fractievoorzitter Tijhof, die wees op het gevaar van zware explosies. „We willen niet dat er ernstige ongelukken gebeuren.” Tijhof riep op tot handhaving door politie bij volgende jaarwisselingen. Volgens de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) mag een carbidbus een inhoud hebben van maximaal 30 liter. In de praktijk is dat veel meer, heeft Tijhof met eigen ogen gezien.

„Er wordt geschoten met meterslange buizen en ketels, die mensen zelf in elkaar hebben gelast.” In zijn woning aan de Wethouder Korteboslaan waren de ‘carbidkanonnen’ die honderden meters verderop op de Schapendijk werden afgevuurd de hele dag te horen. „De ruiten rammelden er in”, zegt Tijhof. „Maar daar gaat het mij niet om, het punt is de veiligheid.” Burgemeester Arco Hofland stelde er tegenover dat in gebieden waar veel met carbid werd geschoten, minder verkeersborden met vuurwerk zijn opgeblazen. Niettemin krijgt het carbidschieten aandacht bij de evaluatie van Oud en Nieuw. Ook oliedrums waarmee bewoners in vele straten vuurtje stoken, is daarbij een punt van aandacht. Hofland: „En dan gaat het vooral om de vraag: hoe hou je de straat bereikbaar?”

De burgemeester, die met de politie op pad is geweest, toonde zich tevreden over het verloop van de jaarwisseling. De schade met Oud en Nieuw bedroeg in Rijssen-Holten overigens 13.000 euro. Dat is minder dan in voorgaande jaren. 
(bron tubantia)

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.