Brandveiligheid tijdens de feestdagen

0

HOLTEN – December is een maand vol feestelijke gebeurtenissen. Tijdens de feestdagen worden vele woningen voorzien van kerstbomen, kerststukjes, kaarsen en andere gezellige versieringen. Ook worden huizen aan de buitenkant voorzien van verlichting en kersttakken. Maar zelfs tijdens de feestdagen zit een ongeluk in een klein hoekje. Het is die dagen dan ook oppassen geblazen. Onvoorzichtigheid met kerstbomen, kaarsen, fondue, frituren en vuurwerk kan een gezellig avondje danig verstoren. Helaas vinden er toch ieder jaar kleine en grote ongevallen plaats in deze periode. 

Om u te helpen deze dagen niet alleen feestelijk, maar ook veilig te vieren, zetten wij de belangrijkste zaken op een rijtje. Met onderstaande zaken wil Brandweer Twente de burgers goed voorbereiden op een veilige kersttijd.

Kerstboom

Koop een boom die niet te groot is voor uw kamer. Zet hem niet te dicht bij de gordijnen of andere makkelijk brandbare spullen. Zorg ervoor dat de boom goed stevig staat, zodat hij niet omgelopen kan worden. Plaats de boom bij voorkeur in een speciaal met water gevulde standaard. Hierdoor droogt de boom minder snel uit, waardoor er minder brandgevaar is. Gebruik geen echte kaarsjes in de boom. Eén moment van onoplettendheid kan uw boom in een fakkel doen veranderen. Controleer de bedrading van de elektrische kerstboomverlichting op beschadigingen en probeer de installatie eerst uit door de lampjes vóór het ophangen korte tijd te laten branden.

Gebruik een gaaf en goed passend verlengsnoer en leg dat zo neer dat niemand er over struikelt. Doe de verlichting uit als u gaat slapen of het huis verlaat. Uitdoen betekent de stekker uit het stopcontact halen en niet een lampje losdraaien.

Kaarsen

Zet kaarsen altijd in een stevige houder op een vlakke ondergrond. Gebruik geen kaarsenhouders van plastic of andere gemakkelijk brandbare materialen. Plaats kaarsen ten minste vijftig centimeter uit de buurt van brandbare materialen. Steek kaarsen in brandbare kerststukjes niet aan.

Vuurwerk

Koop veilig vuurwerk bij legale verkooppunten. Koop bij voorkeur vuurwerk met een Nederlandstalige gebruiksaanwijzing. Lees vóór het afsteken de gebruiksaanwijzing! Gebruik nooit lucifers of een aansteker, maar gebruik een brandende sigaret, sigaar of aansteeklont.

Houd binnenvuurwerk zoals spuiters en sterretjes minimaal vijftig centimeter uit de buurt van brandbare materialen. Zet vuurpijlen in met zand gevulde flessen. Steek een ‘weigeraar’, nat vuurwerk of vuurwerk met afgebroken lont nooit opnieuw aan. Laat afgestoken vuurwerk vallen en loop weg. Steek vuurwerk af op een veilige plaats, dus niet vlak bij huizen, auto’s, containers enz. Doe in de oudejaarsnacht ramen, bovenlichten, deuren en brievenbussen dicht. Gooi nooit met brandend vuurwerk!

Open haarden

Let bij gebruik van open haarden op het volgende. Verwijder alle brandbare goederen binnen vijftig centimeter van het vuur. Plaats een vonkenscherm.

Brandweer Twente wenst u gezellige en vooral veilige feestdagen toe!
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met uw lokale brandweer of kijk op: http://www.brandweer.nl.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.