Brandveilige feestdagen

0

December is een maand vol feestelijke gebeurtenissen. Tijdens de feestdagen worden vele woningen voorzien van kerstbomen, kerststukjes, kaarsen en andere gezellige versieringen. Ook worden huizen aan de buitenkant voorzien van verlichting en kersttakken. Al die verlichting is gezellig en mooi, maar u doet er goed aan om stil te staan bij de risico’s op brand. Door eenvoudige maatregelen kunt u ervoor zorgen dat uw feest thuis veilig verloopt. Brandweer Twente helpt u graag brandveilig feest te vieren. 

Kerstversiering
Om de feestdagen veilig door te komen is het van belang dat u goed nadenkt over het plaatsen van uw kerstboom. Zet een kerstboom niet te dicht bij gordijnen of ander makkelijk brandbaar materiaal. Let er ook op dat u de kerstboom niet in uw vluchtweg zet. Zorg ervoor dat de boom goed stevig staat, zodat hij niet gemakkelijk om kan vallen. In de kerstboom hoort natuurlijk versiering. Deze versiering is echter meestal brandbaar of kan zelfs een brand veroorzaken. Gebruik nooit echte kaarsjes. Controleer de bedrading van de elektrische kerstboomverlichting op beschadigingen en probeer de installatie eerst uit door de lampjes vóór het ophangen korte tijd te laten branden. Doe de verlichting uit als u gaat slapen of uw huis verlaat. Uitdoen betekent de stekker uit het stopcontact halen en niet een lampje losdraaien. 

Kaarsen
Zet kaarsen altijd in een stevige houder op een vlakke ondergrond. Gebruik geen kaarsenhouders van plastic of andere gemakkelijk brandbare materialen. Plaats kaarsen ten minste vijftig centimeter uit de buurt van brandbare materialen. Steek kaarsen in brandbare kerststukjes niet aan.

Open haarden
Zorg ervoor dat er binnen vijftig centimeter van de haard geen brandbare materialen aanwezig zijn. Een vonkscherm is een goede bescherming. Laat een brandende haard nooit onbeheerd achter en doof de haard goed wanneer u weggaat of gaat slapen. Brand geen afvalhout. Een regelmatige veegbeurt van uw schoorsteen verkleint de kans op een schoorsteenbrand. 

Veilig omgaan met vuurwerk
U kunt vuurwerk kopen bij de legale verkooppunten. Koop bij voorkeur vuurwerk met een Nederlandstalige gebruiksaanwijzing. Lees vóór het afsteken de gebruiksaanwijzing! Gebruik nooit lucifers of een aansteker, maar gebruik een aansteeklont. Bij het afsteken van vuurwerk is het belangrijk dat u dit op een veilig plaats doet. Zorg er daarom voor dat u minimaal vijftig centimeter uit de buurt van brandbare materialen blijft. Zet vuurpijlen in met zand gevulde flessen. Steek een ‘weigeraar’, nat vuurwerk of vuurwerk met afgebroken lont nooit opnieuw aan. Laat afgestoken vuurwerk vallen en loop weg. Ruim het de volgende dag pas op, als het uitgedoofd en afgekoeld is. Gooi nooit met brandend vuurwerk, dit is gevaarlijk voor u zelf en uw omgeving. Om eventuele schade te beperken adviseert Brandweer Twente om tijdens de jaarwisseling ramen, deuren en brievenbussen te sluiten. 

Brandweer Twente wenst u gezellige en vooral veilige feestdagen toe!

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met uw lokale brandweer of kijk op www.brandweer.nl/twente. 

Informatie voor de pers: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Hulpverleningsdienst Regio Twente, afdeling communicatie: 053 – 487 65 76. 

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.