Boakebouwers onthullen jaarpaal Wereldtijdpad

2

HOLTEN – Op 15 juni wordt de nieuwe jaarpaal van het Wereldtijdpad onthuld.

Dat gebeurt om half vier op de Smidsbelt in Holten. Op de informatiekubus staan gebeurtenissen die in het achterliggende jaar veel aandacht in de media kregen.  

Nieuwsfeiten als de ruimtevaart van André Kuipers, de gouden prestatie van Epke Zonderland, de crisis in de Eurolanden, de burgeroorlog in Syrië en dichter bij huis: het wereldrecord dat de paasboakebouwers in Espelo vestigden. De Stichting Wereldtijdpad heeft een paar boakebouwers gevraagd ‘hun’ jaarpaal te onthullen.

Kunstwerk

Het is inmiddels traditie dat de nieuwe jaarpaal wordt ontworpen door een jonge Overijsselse kunstenaar. Dit jaar heeft de Zwolse kunstenares Sjoukje Gootjes de opdracht gekregen.  Haar ontwerp refereert aan de paasvuren waar Holten tot ver over de gemeentegrenzen om bekend is. Nog onlangs waren de paasvuurbouwers uit Dijkerhoek in het tv-programma ‘Man bijt hond’ te zien. Na 15 juni heeft Holten dus een monumentje dat naar dit eeuwenoude gebruik verwijst. De nieuwe sculptuur is gemaakt van gestapelde leisteenplaten en verbeeldt de top van het paasvuur dat in het Guinness Book of Records is vermeld. Vanaf het nieuwe eindpunt van het Wereldtijdpad zijn verschillende wandelingen richting Holterberg te maken met thema’s als ‘De bal was niet altijd rond’ over de geschiedenis van het voetbal, ‘De kleine man’ over het leven van ‘gewone mensen’ en ‘Holten en Rijssen in vroeger tijden’.  Er is zelfs een familiewandeling uitgezet waarin de familiegeschiedenis centraal staat: geboortejaren, bijzondere gebeurtenissen en privé-herinneringen. Alle beschrijvingen staan op de downloadpagina van www.wereldtijdpad.nl.

Tijdelijk

De nieuwe jaarpaal krijgt een tijdelijke plek onder de plataan op de Smidsbelt. Als de werkzaamheden aan de Dorpsstraat zijn afgerond en het centrum opnieuw wordt ingericht , zullen de jaarpalen van het Wereldtijdpad op het ‘Rode plein’ en de Smidsbelt  hun definitieve plek krijgen tussen de geplande bomenrij. Het is de bedoeling dat ook  in de toekomst  jaarlijks een nieuwe sculptuur in Holten wordt geplaatst.

2 Reacties
  1. henk.hartsuiker zegt

    ieder jaar een jaarpaal erbij kan nog vol worden op het rode plein.

  2. henk.hartsuiker zegt

    ieder jaar een jaarpaal erbij kan nog vol worden op het rode plein.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.