Boake Keurn

2
Paasvuurroute

HOLTEN – Traditioneel vindt rond het dorp Holten, idyllisch gelegen aan de voet van de Holterberg, jaarlijks met Pasen een uniek evenement plaats, waarbij de vier buurtschappen een wedstrijd houden met als doel het grootste en/of mooiste paasvuur te bouwen.
Deze wedstrijden zijn aan strikte reglementen gebonden, die zijn vastgelegd door de Boakenbouwers i.s.m.  de plaatselijke Paasvuurcommissie. Zo is het bijvoorbeeld niet toegestaan hoogwerkers te gebruiken, moet het paasvuur met de hand worden opgebouwd en mag er alleen snoeihout worden gebruikt.

Onmiddellijk na de jaarwisseling wordt er al begonnen om zoveel mogelijk hout bij elkaar te brengen.
In de avonduren en op zaterdagen wordt er tot aan de zaterdag voor Pasen gebouwd om een zo groot mogelijk paasvuur te realiseren.
De paasvuren worden hier overigens Poasboakens genoemd en de bouwers heten de Boakenbouwers.

Op de zaterdag voor Pasen gaat een keuringscommissie langs de paasvuren om de grootte en inhoud op te meten en het paasvuur te beoordelen op vorm en afwerking.

Er wordt gestreden om  drie prijzen:
-de wisselbeker voor het grootste paasvuur  (hoogte en inhoud)
-de wisselbeker voor het mooiste paasvuur  (vorm en afwerking)
-de wisselbeker voor de ontvangst v.d. commissie, etc. bij de paasvuren.

Bij de rondgang van de keuringscommissie worden de leden steeds zeer gastvrij ontvangen en verwend met een hapje (gekookte eieren) en een drankje (al of niet alcoholisch)

Aan het eind van deze zaterdag vindt in een plaatselijke horecagelegenheid de prijsuitreiking plaats onder grote belangstelling.
Op de Eerste Paasdag om 21.00 uur ontsteekt een collegelid het grootste paasvuur. Uiteraard worden dan ook de andere paasvuren aangestoken.

De plaatselijke VVV ontwerpt jaarlijks een zgn. paasvuurrroute, die langs alle paasvuren leidt en waarvan velen in de laatste weken voor Pasen gebruik maken om de vorderingen te bekijken. Ook op de avond van de Eerste Paasdag is dit een druk gebruikte route. Een routekaart is gratis af te halen bij het VVV-kantoor Holten.

Het is verstandig, om de juiste richting van de route te volgen. Het parkeren is op eigen risico. Het betreden van de terreinen uiteraard ook op eigen risico.
 
Dat het bouwen van paasvuren in Holten leeft, mag tevens blijken uit het feit, dat het grootste paasvuur, dat in het Guinnesbook of records is vermeld, gebouwd is door de Holtense buurtschap Espelo in 1987 en een hoogte had van ruim 27 meter en een inhoud van  4600 m3  hout.

Programma 2008:

Zaterdag 22 maart :   14.30 uur rondgang van de keuringscommissie langs Dijkerhoek, Espelo, de Beuseberg en Holterbroek.

Zaterdag 22 maart :  19.30 uur prijsuitreiking in Bierlokal am Bahnhof te Holten

Zondag 23 maart :  21.00 uur aansteken grootste paasvuur door een collegelid van de gemeente Rijssen-Holten. Daarna worden alle paasvuren in de brand gestoken. 

Er staat bij alle vier de paasvuren op Eerste Paasdag ’s avonds een feesttent, waar men een drankje kan kopen. Wederom is er in Espelo ’s avonds voor de schoolkinderen de lampionnenoptocht. Voor de aanvangstijden even de site raadplegen (www.espelo.nl). In Holterbroek is ’s avonds live muziek van het duo HBK.
 

2 Reacties
  1. HBK zegt

    [quote]Aan het eind van deze zaterdag vindt in een plaatselijke horecagelegenheid de prijsuitreiking plaats onder grote belangstelling.[/quote]

    in een plaatselijke horecagelegenheid? Zeg maar gerust in de tempel der Boake-bouwers nml. Bierlokal am Bahnhof!

  2. HBK zegt

    [quote]Aan het eind van deze zaterdag vindt in een plaatselijke horecagelegenheid de prijsuitreiking plaats onder grote belangstelling.[/quote]

    in een plaatselijke horecagelegenheid? Zeg maar gerust in de tempel der Boake-bouwers nml. Bierlokal am Bahnhof!

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.