Bijzondere jaarpaal voor Wereldtijdpad

0

HOLTEN – In het centrum van Holten wordt op 18 juni een bijzondere jaarpaal onthuld.

De onthulling vindt plaats tijdens de eerste editie van het Midzomer Festival. De nieuwe jaarpaal is de jongste aanwinst van het Wereldtijdpad, een unieke wandelpad tussen Rijssen en Holten met historische wetenswaardigheden uit alle jaren van onze jaartelling (www.wereldtijdpad.nl). Op de nieuwe jaarpaal staan gebeurtenissen uit het jaar 2010 vermeld.  

De jaarpaal is ontworpen door Hanneke Bloemen, beeldend kunstenaar uit Zwolle. Ze werd geboren in Rijssen, is oud-leerlinge van scholengemeenschap De Waerdenborch en afgestudeerd aan de kunstacademie van Kampen/Zwolle.  

In traditie van huisarts Nagelhout
Met jaarpaal 2010 treedt de Stichting Wereldtijdpad in de traditie van de Holtense huisarts Nagelhout (1903-1975). Deze nodigde in de jaren vijftig kunstenaars uit naar het dorp te komen en bood ze een gratis verblijf aan in één van de plaatselijke hotels. Als tegenprestatie stonden ze een kunstwerk aan hem af. Dit resulteerde in de ‘Collectie Nagelhout’ die nu in het Kulturhus van Holten is ondergebracht. De verzameling omvat meer dan zeventig kunstwerken. De Stichting Wereldtijdpad heeft het voornemen in de komende jaren telkens een andere Overijsselse kunstenaar opdracht te geven een jaarpaal te ontwerpen. Geleidelijk aan zal op die manier op het plein voor het Kulturhus een groep sculpturen ontstaan.

Jaarpaal 2010: het ontwerp
De door Hanneke Bloemen ontworpen jaarpaal is verrassend speels van vorm. De kunstenares heeft voor jaarpaal 2010 een sculptuur bedacht, die het karakteristieke landschap aan weerszijden van het Wereldtijdpad in beeld brengt. Het mini-landschap bestaat uit in ‘coulissen’ geplaatste boompartijen, dieren, een molen en meer van die zaken die je onderweg kunt tegenkomen. Zelfs de boomwortels zijn te zien. Ze hebben veel weg van wandelende voeten. Jaarpaal 2010 wordt mogelijk gemaakt door een donatie uit het Coöperatiefonds van Rabobank West Twente.
 
Start Midzomer Festival na onthulling
Burgemeester Hofland van Rijssen-Holten onthult de nieuwe jaarpaal op 18 juni 2011 om 17.30 uur. Aansluitend gaat rond de kerk in het centrum van Holten een tweedaags Midzomer Festival van start. Wie via de toegangspoort het terrein betreedt, zal zich in lang vervlogen tijden wanen. De bezoekers zien een middeleeuwse jaarmarkt in vol bedrijf met alles erop en eraan: handel, feest, muziek, spanning; kortom een authentieke middeleeuwse chaos. De toegang is gratis.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.