Bert Haanstra centraal bij Holtense basisscholen

2

HOLTEN – Het is bijna 100 jaar geleden dat film- en documentairemaker Bert Haanstra werd geboren in het Meesterhuis bij de Bosschool in Espelo.

Initiatiefneemster Gerrie Oplaat uit Holten wil hieraan met een grootschalige culturele activiteit aandacht besteden. Diverse instellingen en organisaties in Holten leggen op allerlei manieren een link met het bijzondere werk van Haanstra. Ook de Holtense basisscholen. Na het bekijken van de documentaires en films gingen de kinderen aan de slag met knippen, plakken, knutselen, tekenen, schilderen en werd er ook zelf gefilmd. Op verschillende dagen wordt het resultaat (gratis) geëxposeerd.  

In het geboortehuis van Haanstra, de meesterwoning van de Bosschool in Espelo, wordt vrijdag 27 mei om 14.30 uur een plaquette onthuld. Ook is er deze hele week al een kleine tentoonstelling in het opkamertje van de meesterwoning. Hoofdmeester Fokke Haanstra was van 1914-1917 hoofd van de school. De tentoonstelling bestaat uit een biografie van Haanstra, affiches, actiefoto’s van filmopnames en (korte) filmbeelden. Ook is er een plek voor informatie over de twee zoons Rimco en Jurre Haanstra. De tentoonstelling is deze week geopend onder schooltijd tot 17.00 uur. Op zaterdag 28 en zondag 29 mei is de school ook open van 11.00-15.00 uur. Iedereen is welkom.  

Diverse tentoonstellingen op school
De Holtens basisscholen organiseren ieder een leuke tentoonstelling van de werkstukken die de kinderen hebben gemaakt. Te zien zijn o.a. maskers, een dierentuin, zelfportretten en tekeningen die allemaal geïnspireerd zijn door de films en documentaires van Haanstra. Ouders, familie, vrienden en belangstellenden zijn van harte uitgenodigd om de kunstzinnige uitingen te bekijken. Een overzicht van de data:

OBS Dijkerhoek
Vrijdag 27 mei van 13.00 -15.00 uur
Rond 14.00 uur komt een delegatie van HMV op school en aangevuld met leerlingen van de school zullen ze een concertje geven met natuurlijk de link naar de film Fanfare van Haanstra.  

OBS de Haarschool
Maandag 30 mei, na 15.15 – 17.00 uur.

De Regenboog
Dinsdag 31 mei, van 15.30 tot 18.00 uur.  

ODBS Holterenk
Dinsdag 24 mei 2011 van 14.30 – 16.00, groepjes kinderen zullen rondleidingen geven langs de tentoonstelling om over het gemaakte werk te vertellen.

In het kader van het Bert Haanstra project is op de Bosschool – de geboorteplek van Bert Haanstra op 31 mei 1916 – een kleine tentoonstelling ingericht in het opkamertje van het meestershuis. De vader van Bert – Folkert Haanstra was gedurende 3 jaar (tot 1917) hoofd der school van de Bosschool en woonde in het meestershuis.
Naast een stukje over de Bosschool in de tijd van Meester Haanstra is een biografie en foto’s en afdrukken van enkele originele posters van films van Bert Haanstra te zien. Ook is er een overzicht van het grote oevre van Bert. Via een laptop kan men inloggen op You tube en filmpjes bekijken over en van films van Bert Haanstra.
Kort wordt ook aandacht besteed aan de beide zoons van Bert Haanstra; de regisseur Rimko Haanstra en Componist/dirigent Jurre Haanstra. Hij componeerde regelmatig de muziek bij de films van zijn vader.

De minitenstoonstelling is dagelijks open tot 17.00 uur. Zaterdag 28 en zondag 29 mei is de tentoonstelling open van 11.00 tot 15.00 uur.
Iedereen is van harte welkom.

2 Reacties
  1. trijnet zegt

    [i]de glas expositie van peuterspeelzaal Dribbel is te bezichtigen op de 1e verdieping van het Kulturhus[/i]

  2. trijnet zegt

    [i]de glas expositie van peuterspeelzaal Dribbel is te bezichtigen op de 1e verdieping van het Kulturhus[/i]

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.