A.V.Holten 40 jaar jong en springlevend

2

HOLTEN – Het begon allemaal in december 1970 met een advertentie in het Holtens Nieuwsblad geplaatst door Frits Kramer, Truus Haan en Frits Paule.

Frits Kramer was een import Holtenaar en een verdienstelijk middenafstandloper die bezeten was van atletiek. Nu zijn er wel meer mensen bezeten van een sport maar het is een kunst dit over te brengen op potentiële lotgenoten. Dat was nu net Frits zijn sterkste kant.

Holten was kennelijk rijp voor hardlopen want de advertentie “trim U fit, en wordt lid van een Holtense atletiekvereniging” inspireerde vele Holtenaren om zich aan te melden en eind 1971 had men al een kleine 100 leden. Er werden drie groepen geformeerd: van 0 tot 16 jaar, van 16 tot 40 jaar en 40+. Onmogelijke leeftijdscategorieën natuurlijk, maar het werkte! Het was de tijd dat je als hardloper nog werd nagekeken en nageroepen met kreten als “ie kont toch ok wa wark’n” . De 100 volgelingen van Frits hadden daar geen boodschap aan en gingen lekker sporten en later organiseerden zij loopevenementen. Het is niet toevallig dat uit die eerste fanatiekelingen grote organisatoren zijn voortgekomen van o.a. de Holterbergloop, NK veldloop en Triathlon Holten.

Mister Atletiek Frits kreeg het druk, hij werd voorzitter, trainer, conditietrainer van V.V.Holten 1 en 2, begeleider bij de jeugd. Hij was vooral organisator en stuwende kracht, en daarnaast presteerde hij zelf ook nog in de subtop van Nederland. Waar vinden we ze nog!

Begin 1972 werd een naam voor de nieuwe vereniging bedacht: Hatric (Holtense atletiek- en trimclub). De vereniging werd aangemeld bij NCAB (Ned. Christelijke Atletiek Bond) en daarnaast ook bij K.N.A.U en de Stichting Sportbelangen Holten (waar zijn die gebleven?) In 1974 ging Hatric op in de S.V.Holten. Het werd een beetje aanmodderen want veel faciliteiten hadden de atleten niet tot hun beschikking op Meermanskamp, terwijl Frits er juist een allround atletiek vereniging van wilde maken met alle technische onderdelen die erbij horen. Het draaide toch vooral om de lopers en die zochten hun eigen weg wel in de Holter- en Beuseberg. De S.V.Holten was regionaal in die tijd zeer succesvol met zeker 10 jongens die de 10 km onder de 36 minuten liepen. Het boegbeeld was Jan (van Menum) Jansen en later Meindert Koopman. De klap op de vuurpijl kwam tijdens de 24-uurs race in 1981 waar de Holternaren in 24 uur in estafetteverband ruim 400 kilometer liepen (bijna 17 km/uur!). De klap kwam letterlijk hard aan want Jan van Menum vond er zijn Waterloo en werd chronisch geblesseerd. De meeste deelnemers aan dit superevenement gingen naar andere verenigingen vanwege studie of andere redenen. De atletiekvereniging raakte al haar toppers kwijt, maar de harde kern bleef.

Ondertussen ontwikkelden zich een aantal sterke technische atleten als Dinant Schippers, Sonja van ’t Holt, Dick Zweers en Sanne Boer. Helaas bleven de faciliteiten van de vereniging achter bij hun kwaliteiten en zij zochten hun heil elders.

De lopers bleven komen en de vereniging groeide met Egbert Veneklaas als nieuwe topper van de vereniging. Maar alleen een boegbeeld is niet genoeg, en gelukkig werd de kern breder en breder. De jeugdafdeling groeide als kool en de senioren groep ontplofte bijna met trainingsgroepen van 40 tot 50 man/vrouw op maandag en woensdag.

In 1996 kwam er de categorie G-atletiek bij. Hoezo boegbeelden belangrijk? Ga eens kijken op maandagavond van 18.30 uur tot 19.30uur, het plezier en enthousiasme spat er vanaf.

De A.V.Holten is inmiddels een volwassen vereniging geworden, springlevend en onmisbaar in sportend Holten. Jaarlijks worden er Start to Run cursussen georganiseerd. De triathlontraining wordt al jaren bezocht door wel 50 deelnemers. Daarnaast wordt de sport bij de jeugd gestimuleerd door het organiseren van wedstrijden als de Bevrijdingsloop, Diepe Hel Holterbergloop, Holterbergcross.

De vereniging heeft nu ruim 250 leden en aangezien de verhuizing naar het Vletgoor niet doorgaat wordt er weer geïnvesteerd in de accommodatie . De Atletiekvereniging Holten haalt de 100 jaar moeiteloos want de moeder der sporten is mooi en hardlopen kan iedereen leren. Bescheiden als de vereniging is houden de leden op zaterdag 14 mei een sportieve middag en ’s avonds een feestje op Meermanskamp. Op de site www.avHolten.nl staan leuke anekdotes en oude foto’s. Leden die zich nog niet hebben aangemeld voor het feest moeten supersnel naar de site.

2 Reacties
  1. Ramon Grootelaar zegt

    Mooi verhaal! Mocht je zelf interessant sportnieuws hebben, dan plaatsen wij dat met alle plezier op SportinTwente.nl, het platform voor breddtesport Twente.

  2. Ramon Grootelaar zegt

    Mooi verhaal! Mocht je zelf interessant sportnieuws hebben, dan plaatsen wij dat met alle plezier op SportinTwente.nl, het platform voor breddtesport Twente.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.