Amazing 20 jaar jong

0

HOLTEN – Deze week bestaat het Holtense popkoor Amazing 20 jaar. Ter gelegenheid daarvan geven zij op 22 november een spetterend lustrumconcert met veel nieuwe songs en een aantal highlights uit het verleden. Dan komen ze ook voor het eerst echt naar buiten met hun nieuwe en jonge dirigent Nyanda van Dijk.

 

Toen Dinie Krijt geen bij haar passend koor kon vinden in Holten heeft zij met een aantal actieve Holtenaren toen maar zelf een koor opgericht. “Klassieke en kerkelijke muziek was er volop, maar voor zangers in het populaire genre was er toen geen podium”. Met de naam Amazing, internationaal voor het Sallandse ‘Aj ma zingt’ maakte zij duidelijk dat plezier in het zingen voorop staat. Al snel bestond het koor, met als eerste dirigent een piepjonge David van der Braak, uit 50 leden.

Amazing is een actief koor dat blijft verbazen en regelmatig buitenlandse reizen maakt. “Dat reizen”, zegt Dinie, “zorgt voor een goede sfeer en harmonie in het koor. Dat moet ook wel wanneer je zoveel mogelijk A Capella zingt”. Het koor heeft inmiddels opgetreden een Canada, Curaçao, Duitsland, Finland, Frankrijk, Polen en de VS. Voor juni 2015 staat er weer een reis naar Duitsland gepland.

 

Tijdens de UUT-markt van Holten verzorgde Amazing elk kwartier de openingsactiviteit in de theaterzaal, een bewerking van Toto’s hit Africa. “Vele Holtenaren hebben ons toen gehoord, maar weinigen hebben toen onze nieuwe dirigent Nyanda van Dijk goed kunnen zien vanwege de gekozen belichting”, zegt de huidige voorzitter Jacques Heijnders. “We waren blij met de goede kritieken die we kregen, want optreden met een nieuwe dirigent blijft spannend”. Nyanda is onlangs afgestudeerd aan het Enschedese conservatorium en daar onder meer opgeleid door Tom Grondman, de vorige dirigent. Tom is gestopt omdat hij Amazing niet meer kon combineren met zijn vele andere werkzaamheden.

 

Van de leden van het eerste uur zijn er vijftien nog steeds lid en daarmee kent Amazing stabiliteit én een gezonde doorstroming. Met de komst van Nyanda verwacht het koor ook voor een jongere generatie aantrekkelijk te zijn. En zoals bij alle koren zijn vooral mannen als versterking zeer welkom.

Hoe de nieuwe combinatie van koor en dirigent gaat klinken is voor het eerst te horen tijdens het lustrumconcert van 22 november in het Kulturhus.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.