13 April Herdenking Canadese Erebegraafplaats

0

HOLTEN – Op zondag 13 april zullen de militairen van het regiment 48th Highlanders of Canada op de Canadese Erebegraafplaats in Holten worden herdacht.

Onder de naam Cannonshot waren de Canadese regimenten onderweg om de Veluwe te bevrijden van de Duitsers. Bij de oversteek van de IJssel sloeg het noodlot toe al toe voor het regiment 48th Highlanders of Canada. Het verloor bij de bevrijding van de Veluwe 20 militairen waaronder hun commandant Donald MacKenzie. In 1982 onthulde Prins Bernard een plaquette bij het kerkje in Wilp ter nagedachtenis aan het verlies van 20 soldaten van dit Canadees regiment uit Toronto, Het regiment 48th Highlanders was één van de regimenten die Apeldoorn bevrijden in de nacht van 16 op 17 april 1945. In 2016 bestaat het regiment 125 jaar De herdenking begint om 14.30 uur op de Canadese Erebegraafplaats in Holten. Aan deze herdenking wordt medewerking verleend door de 48th Highlanders of Holland Pipes and Drums, Jhr dr.P.A.C. Beelearts van Blokland oud voorzitter van Thank You Canada & Allied Forces en de heer Fred de Graaf, lid van de Eerste Kamer Der Staten Generaal.

Daarnaast zullen studenten uit partnerstad Burlington, Canada en studenten van het Gymnasium, KSG en het Edisoncollege uit Apeldoorn enkele gedichten voorlezen bij het monument .(28 studenten en docenten uit Canada zijn van 10 tot 18 april te gast in Apeldoorn. De studenten uit Canada brengen samen met de Apeldoornse studenten in de studieweek ook een bezoek aan Kamp Vught.)

De bijeenkomst zal worden bijgewoond door burgemeester van Rijssen en wethouders uit Rijssen, Apeldoorn en Twello. Tijdens deze herdenking zullen er bloemstukken worden gelegd bij het “Cross of Sacrifice”. Bij de bijeenkomst in Holten wordt Canada vertegenwoordigd door militiare attaché van Canada in Nederland Colonel Janine Knackstedt.

De herdenking op de Canadese Erebegraafplaats begint om 14.30 uur.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.